[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=k5Fd6fHNdsE[/youtube]
Незнам колку од вас сте запознаени со оваа игра, но ќе опишам на кратко.
Starcraft & Starcraft : Broodwars, направена од Blizzard Entertainment (кои се исто креатори на Diablo i Warcraft серијалите) е излезена уште во 1998ма година и до сега е нај успешна како и нај продавана стратешка игра на сите времиња, воедно најиграна е-спорт игра до сега во историјата на гејмингот, повеќе и од Counter Strike и Dota. Оваа игра иначе сеуште се игра многу особено во Јужна Кореа, каде што е НАЦИОНАЛЕН спорт. Како што во други држави за национален спорт може да се смета фудбал или кошарка, така е и играва во Кореа. Луѓето што професионално се надпреваруваат зимаат високи плати и постојат јаки тимови кои имаат спонзори од калибарот на амд, интел, самсунг инт...
Јас сум запознаен со овој феномен но баш прееска приметив дека стигнало до тој степен да еден од турнирите (во случајов World Cyber Gaming ) е дури емитуван и коментиран на National Geographics познат канал од сверата на науката.
Мислите дека ова е иднината на спортовите како што тргнало? Морам да признаам делува интересно, ме интересира вие што мислите, поздрав.