ONYX ОФИЦИЈАЛНО ДОАГААТ ВО СКОПЈЕ
НА ЧЕТВРТИ ДЕКЕМВРИ
НАСТАПОТ КЕ СЕ ОДРЖИ ВО МЕТРОПОЛИС АРЕНА
КАРТИТЕ ГИ ИМА ВО ЈУГОТОН ,РОЗЕ ВЕРО 2,КРУГ АЕРОДРОМ
ПО ЦЕНА ОД 600/700/800 Денари
ЗА ПОВЕКЕ ЗА ПРОДАЖНИТЕ МЕСТА
НА ЛИНКОТ
http://img714.imageshack.us/img714/6627/pmt12.jpgПеттиот официјално потврден артист на Таксират 12 е ONYX, легендарната њујоршка хип хоп дружина од златното доба на рапот на 90тите. Sticky Fingaz, Fredro Star и Sonsee доаѓаат со специјална tour дата на надоаѓачкиот Таксират кој оваа година се одржува на 4ти декември во Метрополис Арената.
Приказната за Оникс е класичен успех. Во почетокот на 90тите менторирани од страна на Run-D.M.C. хип-хоп легендата Jam Master Jay, Оникс за неверојатно кратко време ја пренесоа хардкор рап музика од улиците на Њу Јорк планетарно. Потпишувањето за култната Def Jam очигледно им ја отвори вратата за пошироката публика.
Групата од, тогаш четирите MC’s од Southside Јамајка Квинс имаше платиниумски тираж, над два милиони продадени копии од нивниот деби албум Bacdafucup (1993). Синглот “Slam” од нивното деби се најде на првото место на Billboard Rap Chart. Во 1998 година The Source го селектираа Bacdafucup во изборот на 100 Best Rap Albums, додека Soul Train ги забележаа со “Албум на годината”. Оникс се најдоа и на саундтракот “Judgment Night” заедно со Biohazard.
Албумите All We Got Iz Us (1995) и Shut ‘Em Down (1998) ја продолжија добропозната приказна на Оникс. На Shut ‘Em Down како гости настапија DMX, Lost Boyz, Raekwon, Method Man, Big Pun, Noreaga и тогаш непознатиот 50 Cent. По напуштањето на Деф Џем, групата се врати на сцената во 2002 година со “Bacdafucup Part II”.
Во меѓувреме, Fingaz и Fredro настапуваа и во неколку холивудски хит филмови и телевизиски серии: Clockers (1995) на Спајк Ли, Sunset Park (1996) на Стив Гомер, Dead Presidents (1995) на Алберт Хјус, како и The Shield и The Wire.
Во јануари годинава Оникс ја реализираа “Вријеме је”, со хрватските рапери Неред и Стока. Оникс за првпат настапуваат на овие простори.