Detal Напиша:
уствари не се битни парите... сакам да правам професионално студио и сакам да знам шо ке ми биде потребно...
ај кажете... ако може аго да ми одговори или некој сто се разбира од сранјава... пошо јас неам поим
Прашањево ти е дечки ко сакам кола за возење и кажете каква да земам, како прво и прво какво искуство имаш со продукција до сега, што си работел (хардвер и софтвер), дали воопшто имаш детално познавање кога се дискутира продукција? Премногу ти е општо прашањево за да може некој да ти помогне.
Ако ептен сега почнуваш искрено прво земи учи Cubase или било која слична програма за продукција дури и на он-борд звучна ако треба за да ти тргне што се вика па сам би знаел што би сакал поконкретно, да ни дадеш 2-3 компоненти за кои си заинтересиран, да би кажал конкретно што сакаш да постигнеш, па тек тогаш може некој да ти даде мислење што бива а што не.
За хардвер остај миксета ако си на почеток, најбитно е да земеш квалитетни звучници (монитори по можност) и квалитетен аудио интерфејс (не прескап, но сепак добар, имаш полно сајтови што нудат и споредувај, ако можеш земи некој што има фантом напајање за евентуелно добар микрофон да додадеш), опремата е важма мо не најважна.
Поздрав.